top of page

Volbreng je missie

Alle kwaliteiten zitten al in je

1  januari 2018, door Elena Serrano Gonzalez

Gisteravond zat ik met grote ogen in de bioscoop naar de documentaire Jane te kijken. Jane vertelt het verhaal van Jane Goodall en laat goed zien wat een missie werkelijk inhoudt. Voordat Jane bekend werd, werkte ze als secretaresse voor antropoloog Louis Leakey. Jane had niets anders dan een secretariële opleiding op zak. Toch koos Leakey uitgerekend haar uit voor deze avontuurlijke expeditie. 

De jonge Jane vertrok in 1960 op 26-jarige leeftijd naar Gombe waar zij zou beginnen aan haar wereldberoemde onderzoek.

 

De kracht van onbevangenheid

Het is de vraag waarom Leakey juist Jane uitkoos om naar Afrika te gaan. Een jonge meid die in haar jeugd graag in bomen klom om daar rustig een boekje te lezen. Ja, het was altijd haar droom geweest om net zoals Tarzan tussen de dieren te leven. Gekwalificeerd was ze echter niet. Leakey legt uit dat hij voor de expeditie een avonturier zocht met een open mind. Hij vond het cruciaal dat de onderzoeker niet bevooroordeeld en gevormd was door de academische wereld, maar open stond voor nieuwe inzichten. Iemand met bergen moed, geduld en een grote liefde voor de natuur. Een vrouw met een speelse nieuwsgierigheid die gewoonweg kon genieten van de reis.

Het was juist Jane's bezieling waardoor zij maandenlang -zonder enige verwachting- de chimpansees kon bestuderen. Zonder enig 'vooruitgang' te boeken. Wetenschappelijke onderzoekers hadden wellicht allang opgegeven. Jane genoot simpelweg van de natuur en voelde naar eigen zeggen de 'kracht van de spiritualiteit' om haar heen. Jane: "Ik voelde dat ik hier moest hier zijn". Ze had geen idee hoelang het zou duren voordat er ook maar iets zou gebeuren, noch hoe het zou gebeuren. Jane was namelijk de eerste in de geschiedenis die deze specifieke missie uitvoerde. Pas na vijf maanden loonde haar geduld en mocht ze een stapje dichterbij de dieren komen. 

     "Wat was ik blij dat ik geen opleiding had gevolgd" ~ Jane Goodall

Geloof in jezelf

De befaamde Jane Goodall leerde de wereld meer over chimpansees dan ooit tevoren. Haar bevindingen waren vernieuwend en baanbrekend. "Ik ontdekte pas later dat de academische wereld geloofde dat mensen de enige soort waren die tools gebruikten, emoties hadden of rationeel konden nadenken. Hier had ik echter geen weet van, aangezien ik nog nooit een stap in een Universiteit had gezet." Leakey zorgde ervoor dat Goodall terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze in 1965 haar doctoraat in de ethologie van de Universiteit van Cambridge haalde. Zij volbracht dit zonder ooit eerder te hebben gestudeerd.

In de documentaire vertelt Jane over de ontmoediging die haar uitdaagde, nog voordat ze vertrokken was. 'Je bent maar een meisje, doe toch iets wat bereikbaar is. Dit gaat je nooit lukken' riepen de mensen. Het was haar moeder die haar eigenwaarde voedde en Jane vertelde dat ze alles kon, zolang ze maar in zichzelf geloofde en doorzette. Het was wel verplicht dat een begeleider mee zou gaan om de onervaren Jane te ondersteunen. Het was haar moeder die zich vrijwillig opgaf en haar dochter vergezelde. Uiteindelijk stuurde National Geographic wildlifefotograaf Hugo van Lawick om Jane's avonturen vast te leggen. De twee trouwden, kregen een kind en werkten daarna nog jaren samen. Toen Jane bekend werd, schreven sommige kranten alsnog dat ze haar succes te danken had aan haar mooie benen. 

De taal van de geestdrift

Jane was volhardend en vastbesloten om het vertrouwen van de chimpansees te winnen. Stapje voor stapje lukte dit. Soms werden de dieren agressief en moest ze inventieve oplossingen bedenken. Maar opgeven? Nooit. Jane's wilskracht en grote liefde voor dieren waren sterker dan haar angsten. "Het wemelde daar in de jungle van de giftige slangen. Toch was ik niet bang, al liep ik daar op mijn blote voeten door de jungle. Ik had een intens vertrouwen, een gevoel dat ik beschermd werd. Het enige wat ik wilde, was dichterbij de chimpansees komen. Goed, soms ik bang voor de luipaarden die daar rondslopen. Maar het weerhield me er niet van om dagelijks door de jungle te klimmen en uren te wachten op een glimp van de chimpansees", vertelt ze. "Mijn moeder leerde me dat de mens zijn eigen overwinningen behaalt, maar na jaren in de natuur te hebben geleefd, weet ik dat de sterren mij zeker hebben geholpen om mijn missie te volbrengen."

Energetisch therapeut Cindy Servaes is ook 'in het diepe gesprongen'. Zij voelde een kosmische push en stopte met haar veilige baan om zich volledig op haar missie te focussen. Al volgde Cindy een opleiding tot Energetisch Therapeut aan de HGU, paranormaal was ze vanaf haar geboorte. Cindy: "Een missie doe je van binnenuit. Het is wat jij hier op aarde komt brengen. Jij hebt een specifiek talent of een gave meegekregen die je hier mag gaan neerzetten." Hoe zit het met de theorie dat je 10.000 uren nodig hebt om een vak te leren? "Veeg die uren maar van tafel", zegt Cindy stellig. "Een missie is totaal anders dan een baan. De 'grap' van een missie is namelijk dat je het al kan. Wie aan zijn of haar missie begint, draait al snel op volle toeren. Toen ik mijn eerste reading gaf, lukte het gelijk. Natuurlijk word je steeds beter, maar dat heeft vaak vooral met zelfvertrouwen te maken.".

Voor je missie kan een opleiding leuk, handig of zelfs nodig zijn, maar een diploma is niet altijd essentieel

Leef vanuit je hart
Een paar belangrijke feiten over een missie: een missie komt nooit voort uit bewijsdrang. Een missie komt uit je hart en is altijd bedoelt om de wereld beter te maken. Alle kwaliteiten zitten in je, je bent ermee geboren. Met doorzettingsvermogen zal het je altijd lukken. Sterker nog: het zal je veel gemakkelijk afgaan dan sommige mensen (die hiervoor studeren). Wapen je tegen ontmoediging en geloof in jezelf. Het is niet iets wat kunt worden, het is wie je bent. Het volgen van een cursus of opleiding is soms vereist, handig of gewoon leuk. Het is alleen niet altijd perse nodig.
Wie weet is het voor jouw missie belangrijk om een diploma te behalen. Een cursus of opleiding kan jouw netwerk vergroten, mooie inzichten geven of je kunt erachter komen dat jij iets totaal anders wilt brengen dan al bekend is. In het begin kun je eventueel cursussen of opleidingen volgen om kennis te maken met jouw talenten of jouw zelfvertrouwen te versterken. Je leert als het ware met je eigen gereedschap om te gaan. Laat je niet tegenhouden door beren op de weg. Zet enthousiast een stap en kijk daarna hoe het uitpakt. Verlies nooit je kinderlijk enthousiasme, verzamel gelijkgestemden om je heen en vooral: geef nooit op! 

De wereld is als een grote toverpan waarin een krachtige toverdrank borrelt. De drank heeft oneindig veel verschillende kleuren, geuren en smaken. Ze zijn allemaal even hard nodig. Jij voegt iets unieks toe aan deze wereld. Jij bent nét die nieuwe smaak die de wereld nodig heeft. En dat, is pure magie.


Jij bent nét die nieuwe smaak die de wereld nodig heeft.

En dat, is pure magie.

bottom of page